Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Resposta hormonal en judokes. Prova de camp específica de resistència

María Almenares Pujadas, Rita Nicot Balón, Ronaldo Veitia Valdivié

Resum


Introducció: Investigacions realitzades prèviament han identificat que els exercicis inespecífics alteren certes concentracions hormonals. Cal crear proves capaces de detectar l'adaptació a l'activitat esportiva específica del judo. En un primer estudi nosaltres hem demostrat que una prova de força-velocitat específica afecta els nivells de les hormones estudiades i és aconsellable per al seu control mèdic.

Objectiu: Aquest estudi té com a objectiu explorar la conveniència o no d'incloure aquestes variables hormonals en el control mèdic de l'entrenament de resistència especial de les judokes.

Mètodes: S'aplica una prova de resistència específica a 12 judokes del sexe femení de la preselecció nacional cubana d'edat: 19,5 ± 1,8 anys; pes: 69,5 ± 21,5 kg i greix: 22,4 ± 7,4%. Es determinen: la freqüència cardíaca (FC) i les concentracions sanguínies de lactat (Lac), hormona del creixement (SH), cortisol (COR) i prolactina (PRO).

Resultats: L'FC i Lac van mostrar diferències altament significatives entre els valors basals i els de postcàrrega (196% i 187%, respectivament). De la mateixa manera, els nivells de l'SH (176%) i PRO (95%) augmenten en proporcions altament significatives. S'observen canvis menors en COR (35%).

Conclusions: Aquests resultats indiquen que la prova pot causar una resposta en les hormones estudiades i que és aconsellable d'usar-la per avaluar la capacitat de resistència específica en aquests esportistes. Per la mateixa raó que en la prova F-V, cal determinar com canvien els nivells d'aquestes hormones segons la fase de la preparació, les divisions de pes, la intensitat d'exercici i el volum de treball realitzat, i establir patrons per a l'avaluació d'aquesta resposta hormonal.

Text complet: PDF