Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

La força màxima i la resistència muscular d'agafada manual en regatistes de vela lleugera de la classe Tornado

Juan Barrionuevo Vallejo, Daniel Fructuoso Rosique, Elena Hernández Ros, Ignacio Martínez González-Moro

Resum


Objectius: El propòsit del nostre estudi és determinar les possibles diferències de força màxima i resistència muscular d'agafada manual entre regatistes, patrons i tripulants, de la classe olímpica Tornado i subjectes que no practiquen vela, i a més valorar les possibles diferències entre ambdues mans.

Mètode: Es mesuren 38 homes, 19 dels quals són regatistes, amb un dinamòmetre d'agafada manual Jamar J5030.

El protocol de valoració de la força consisteix en 3 repeticions màximes amb un minut de descans entre si, i el de resistència muscular, en un minut de contracció isomètrica màxima.

Resultats: No es troben diferències en els resultats de regatistes patrons i tripulants en cap dels tests. Els regatistes obtenen registres mitjans superiors en el test de força màxima: 63,21 kg en la mà dominant i 59,79 kg en la mà no dominant, davant dels 53,26 kg i 50 kg, respectivament, del grup de subjectes que no practiquen vela. El grup control presenta, en el test de resistència muscular, un descens de força més acusat que el grup de navegants. La mà dominant aconsegueix valors de força lleument més elevats, que només són estadísticament significatius en el grup de patrons.

Conclusions: Els regatistes, patrons i tripulants, obtenen resultats semblants de força màxima i resistència de força d'agafada manual, que són bastant superiors als aconseguits pel grup control, i no es troben diferències entre la mà dominant i la no dominant

Text complet: PDF