Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

El santuari de Núria: de les percepcions paisatgístiques barroques i romàntiques a la modernització arquitectònica noucentista

Joaquim M. Puigvert i Solà

Resum


Com es percebia el paisatge i el santuari de Núria als segles XVII i XVIII?. Quina va ser la percepció paisatgística del segle XIX dekl mateix indret, a mesura que anava fant forat el romanticisme entre els primers excursionistes?, I quina era, al seu torn, la percepcio dels escriptors modernistes que visitaren el santuari pirinenc?.
La ponència intentarà, en una primera part, donar resposta a totes aquestes qüestions amb l'objectiu de donar pautes per ajudar a comprendre, en una segona part, la radical transformació que va experimentar el santuari i la vall de Núria a partir de 1922, de la mà de l'arquitecte noucentista Josep Danés i Torras (1891-1955). El seu projecte de modernització del santuari, més enllà dels aspectes arquitectònics, responia de manera coherent a la lectura paisatgística de l'alta muntanya que realitzà el noucentisme.
A través de la lectura de textos es mostrarà, en definitiva, tota la seqüència de canvis en les percepcions del paisatge nurienc, des de l'èpca del Barroc fins a la del Noucentisme.

Text complet: PDF