Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Narratives transmèdia amb joves universitaris. Una etnografia digital en la societat hiperconnectada

José Gutiérrez Pequeño, Eduardo Fernández Rodríguez, Laura de la Iglesia Atienza

Resum


Aquest treball analitza el disseny, la creació i la difusió de contingut transmèdia, basant-se en la producció de joves universitaris en l’àmbit del grau d’Educació Social. En primer lloc s’exposen les relacions entre l’ús de les narratives transmèdia i la innovació educativa en les institucions d’educació superior, després de fer una breu introducció respecte del paper que pot tenir l’alfabetització transmèdia i la cultura de la convergència dins les institucions d’educació formal en general.

L’estudi analitza el procés de creació transmèdia des de dos plans d’anàlisi: 1) descrivint els instruments de mediació de l’aprenentatge utilitzats en el disseny educatiu (participació guiada); i 2) analitzant les possibilitats de les narratives transmèdia, com a estratègies de creació col·lectiva, per afavorir l’alfabetització digital en la societat hiperconnectada. El disseny metodològic combina la investigació narrativa amb l’etnografia digital, seguida de la descripció dels principals resultats derivats de l’anàlisi de l’elaboració i producció del contingut transmèdia per l’alumnat. Finalment, en les conclusions es defensa l’oportunitat de l’educació transmèdia per generar processos de mediació tecnològica i social que no només reconeix els aprenentatges i sabers tàcits que l’alumnat conforma en la societat hiperconnectada, sinó també les seves possibilitats per a l’apoderament social en els joves universitaris.


Text complet: PDF (Castellano) EPUB (Castellano)

Anàlisi és una publicació electrònica editada per la Universitat Autònoma de Barcelona
ISSN 2340-5236

Creative Commons
Els textos publicats en aquesta revista estan subjectes –llevat que s'indiqui el contrari– a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons. Podeu copiar-los, distribuir-los, comunicar-los públicament i fer-ne obres derivades sempre que reconegueu els crèdits de les obres (autoria, nom de la revista, institució editora) de la manera especificada pels autors o per la revista. La llicència completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/deed.ca.