Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

El documental interactiu com a format en els mitjans audiovisuals: estudi de cas de RTVE i Al Jazeera

Jorge Vázquez-Herrero, Xosé López-García

Resum


Aquest article té per objectiu principal aproximar-se a les noves narratives de no ficció interactiva en mitjans de comunicació audiovisuals. En el context actual, marcat per la convergència, assistim a la hibridació de formes i llenguatges en l’ecosistema mediàtic. Els mitjans digitals presenten una caracterització singular i els límits entre premsa, ràdio i televisió són cada vegada més difusos. La innovació i la cerca d’un valor afegit han portat a la confluència del periodisme amb les narratives transmèdia, així com també al desenvolupament de nous formats, com el documental interactiu, en l’estratègia digital de les televisions com a mitjans digitals.

L’estudi s’ha fet amb una metodologia exploradora i descriptiva, en la qual es relacionen i classifiquen els documentals interactius produïts per mitjans digitals l’any 2016, amb la qual cosa s’obté una visió panoràmica d’aquest gènere en l’últim any. En segon lloc, es planteja un estudi de cas comparatiu entre Que tiemble el camino (RTVE, 2016), sobre la malaltia de Parkinson, i Hacked (Al Jazeera, 2016). Tots dos projectes procedeixen de mitjans audiovisuals i l’anàlisi se centra en el docugame, que aporta novetats per a l’usuari, el contingut i el mitjà a través de la ludificació, la simulació i la cerca d’un major compromís dels usuaris.


Text complet: PDF (Castellano) EPUB (Castellano)

Anàlisi és una publicació electrònica editada per la Universitat Autònoma de Barcelona
ISSN 2340-5236

Creative Commons
Els textos publicats en aquesta revista estan subjectes –llevat que s'indiqui el contrari– a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons. Podeu copiar-los, distribuir-los, comunicar-los públicament i fer-ne obres derivades sempre que reconegueu els crèdits de les obres (autoria, nom de la revista, institució editora) de la manera especificada pels autors o per la revista. La llicència completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/deed.ca.