Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

La Síndrome de la Lesbiana Morta: mecanismes d’autoregulació del «fandom» LGBTI en les polèmiques fan-productor de la sèrie «The 100»

Mar Guerrero-Pico, Maria-José Establés, Rafael Ventura

Resum


Aquest article explora els mecanismes d’autoregulació de les fans en situacions de conflicte amb productors, encoratjades pel tractament injust que reben els personatges LGBTI en ficcions televisives i que s’engloba en l’anomenat Dead Lesbian Syndrome (Síndrome de la Lesbiana Morta), clixé narratiu que implica un final tràgic per als personatges femenins LGBTI. A partir d’una metodologia basada en els estudis de recepció i l’anàlisi del discurs, s’analitza la campanya de boicot organitzada per les fans lesbianes i bisexuals de la sèrie juvenil de ciència-ficció The 100 (The CW, 2014-) després de la mort en la tercera temporada d’un carismàtic personatge lèsbic: la Comandant Lexa (Alycia Debnam-Carey). Els resultats mostren que les fans utilitzen la por a les represàlies de la indústria, el pensament estratègic i la representació positiva per als personatges LGBTI com a estratègies argumentatives destinades a contenir l’acció dels fans tòxics que assetgen els productors en les xarxes socials, i a protegir la missió social del fan activisme.

Text complet: PDF (Castellano) EPUB (Castellano)

Anàlisi és una publicació electrònica editada per la Universitat Autònoma de Barcelona
ISSN 2340-5236

Creative Commons
Els textos publicats en aquesta revista estan subjectes –llevat que s'indiqui el contrari– a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons. Podeu copiar-los, distribuir-los, comunicar-los públicament i fer-ne obres derivades sempre que reconegueu els crèdits de les obres (autoria, nom de la revista, institució editora) de la manera especificada pels autors o per la revista. La llicència completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/deed.ca.