Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Una aposta pel canvi en les sèries de ficció. La realitat virtual com a estratègia narrativa al servei de la immersió de l’espectador

Adriana Paíno Ambrosio, M.ª Isabel Rodríguez Fidalgo

Resum


Els avenços tecnològics han revolucionat la forma de crear i de consumir productes d’entreteniment i han donat lloc a noves fórmules que barregen els suports tradicionals amb els digitals. Dins el context de ficció, les sèries ara exploren fórmules que permeten als espectadors participar en la història i generar noves experiències que acaben convertint-los en cocreadors d’aquests continguts. La realitat virtual (RV) és una nova eina que permetrà respondre a la demanda de les noves generacions de nadius digitals perquè puguin entaular una interacció més activa amb els seus productes d’entreteniment favorits, amb la particularitat que, en aquest cas, l’espectador no solament serà una part integrant de l’univers de la ficció, sinó que també podrà assistir en primera persona als fets narrats. Aquesta comunicació planteja un estudi de cas basat en sis exemples actuals de sèries de ficció: Invisible (Samsung, JAUNT, CNÉ i 30 Ninjas), Halcyon (Syfy), Game of Thrones (HBO), Sleepy Hollow (FOX), The Simpsons (FOX) i El Ministerio del Tiempo (RTVE), on la realitat virtual s’ha utilitzat per expandir l’univers narratiu. A partir d’una metodologia d’anàlisi qualitativa, aquest estudi pretén determinar la funció que compleixen els continguts creats en RV dins la narrativa base (capítols de la sèrie de ficció), la qual cosa permetrà al seu torn delimitar les principals innovacions que introdueix l’esmentada tecnologia pel que fa a narració i consum de les sèries de ficció objecte d’estudi per part dels espectadors-usuaris.

Text complet: PDF (Castellano) EPUB (Castellano)

Anàlisi és una publicació electrònica editada per la Universitat Autònoma de Barcelona
ISSN 2340-5236

Creative Commons
Els textos publicats en aquesta revista estan subjectes –llevat que s'indiqui el contrari– a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons. Podeu copiar-los, distribuir-los, comunicar-los públicament i fer-ne obres derivades sempre que reconegueu els crèdits de les obres (autoria, nom de la revista, institució editora) de la manera especificada pels autors o per la revista. La llicència completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/deed.ca.