Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Els telèfons intel·ligents com a extensió del cervell de l’ésser humà cíborg: el cas dels joves d’Aragó (Espanya)

Rubén Ramos Antón

Resum


Al llarg dels anys s’ha anat desenvolupant la idea que els avenços tècnics suposen l’extensió dels sentits de l’ésser humà. Un procés que ha permès evolucionar la societat. De la relació entre l’ésser humà i la tecnologia sorgeix el concepte de cíborg (Clynes i Kline, 1960), amb un gran desenvolupament en la ciència ficció i que en un primer moment feia referència a la incorporació d’elements exògens a l’ésser humà per facilitar la seva adaptació a ecosistemes extraterrestres. Altres definicions posteriors (Clarck, 2003) proposen considerar el cíborg com el resultat de la interacció entre l’ésser humà i la tecnologia. Partint d’aquesta definició, el present article pretén conèixer la manera en què els telèfons intel·ligents compleixen actualment la funció de nexe entre la part biològica i la part tecnològica de l’ésser humà cíborg. Per fer-ho, a través d’una metodologia qualitativa (històries de vida) s’analitza el paper d’aquests dispositius en les vides de vuit joves. La rellevància d’investigar joves rau en el paper que aquest col·lectiu social té a l’hora d’incorporar i difondre els elements tecnològics innovadors en la societat.

La investigació es desenvolupa a Aragó, una comunitat autònoma espanyola que continua representant un territori perifèric, amb escassa presència tant a escala poblacional com econòmica en el conjunt espanyol. Malgrat això i a diferència del que va succeir en altres moments de la història, Aragó s’ha acostat fins i tot en les seves zones més perifèriques als estàndards de penetració i usos tecnològics de la resta del món.

Els resultats de la investigació confirmen l’important paper que tenen els telèfons intel·ligents en les vides dels joves com a extensió dels seus sentits, en particular dels seus cervells. 


Text complet: PDF (Castellano) EPUB (Castellano)

Anàlisi és una publicació electrònica editada per la Universitat Autònoma de Barcelona
ISSN 2340-5236

Creative Commons
Els textos publicats en aquesta revista estan subjectes –llevat que s'indiqui el contrari– a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons. Podeu copiar-los, distribuir-los, comunicar-los públicament i fer-ne obres derivades sempre que reconegueu els crèdits de les obres (autoria, nom de la revista, institució editora) de la manera especificada pels autors o per la revista. La llicència completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/deed.ca.