Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

La politització del periodisme a Espanya: tres obstacles per a la autonomoa professional dels periodistes

Andreu Casero-Ripolles, José Vicente García Santamaría, José Fernández-Beaumont

Resum


El periodisme polític exerceix un paper clau a les democràcies actuals. Tanmateix, les seves característiques i dinàmiques de funcionament canvien en funció del context geogràfic en el qual s'insereixen. En el cas espanyol, un dels seus trets distintius és l'alt nivell de compromís polític dels mitjans. L'objectiu d'aquest article és analitzar els principals problemes que es deriven actualment d'aquest grau elevat de politització i, consegüentment, els obstacles que es presenten per al correcte funcionament de la democràcia. Per a fer-ho, s'aprofundeix en aquesta qüestió a partir de tres aspectes fonamentals: el periodisme declaratiu, la influència dels gabinets de comunicació i la cobertura televisiva en campanya electoral basada en la proporcionalitat parlamentària.

La metodologia es basa en l'aplicació d'entrevistes en profunditat a una mostra de 45 subjectes (22 periodistes, 16 actors polítics i 7 consultors polítics). Els resultats demostren que els tres obstacles definits actuen com a factor potenciador de la politització, atès que limiten les funcions tradicionals d'observació i supervisió de la política operades pel periodisme i obren les portes al control dels mitjans per part dels actors polítics mitjançant la interferència en les rutines productives. Igualment, es detecten diferències significatives a l'hora de valorar aquestes obstruccions entre els actors implicats. Els periodistes les valoren negativament per les seves implicacions en la reducció de la seva autonomia professional, però reconeixen la seva incapacitat per donar-hi una resposta conjunta. Per la seva banda, els polítics despleguen un doble discurs, lamentant la generalització d'aquestes pràctiques però justificant també la seva existència com a un mal menor o desviant la responsabilitat cap als periodistes, culpats de la seva vigència.

 


Text complet: PDF (English)

Anàlisi és una publicació electrònica editada per la Universitat Autònoma de Barcelona
ISSN 2340-5236

Creative Commons
Els textos publicats en aquesta revista estan subjectes –llevat que s'indiqui el contrari– a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons. Podeu copiar-los, distribuir-los, comunicar-los públicament i fer-ne obres derivades sempre que reconegueu els crèdits de les obres (autoria, nom de la revista, institució editora) de la manera especificada pels autors o per la revista. La llicència completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/deed.ca.