Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Els temes de campanya a la premsa nacional i aragonesa durant un cicle electoral complet: eleccions municipals i autonòmiques del 2011, eleccions generals del 2011 i eleccions europees del 2014

Carmela García Ortega, Ricardo Zugasti Azagra

Resum


Aquest article analitza, des d'una perspectiva descriptiva, la presència dels temes de campanya a la premsa nacional i aragonesa durant l'últim cicle electoral complet: les eleccions municipals i autonòmiques del 2011, les generals del mateix any i les europees del 2014. Té com a objectius comparar les cobertures entre capçaleres i campanyes, identificar els principals temes, així com descobrir si hi ha assumptes recurrents o particulars. Per a fer-ho, utilitza la metodologia de l'anàlisi de contingut quantitativa i en concret analitza 6.691 peces periodístiques publicades a El País i El Mundo, editats a Madrid, i en els quatre diaris generalistes de pagament editats a Aragó (Heraldo de Aragón, El Periódico de Aragón, Diario del Altoaragón i Diario de Teruel). Els resultats de la investigació mostren que l'atenció de la premsa en els tres tipus d'eleccions està centrada en temes com ara l'organització i el disseny de la campanya, la participació/abstenció als comicis i la publicació de sondejos. Per tant, els mitjans posen èmfasi en el desenvolupament de la pròpia campanya i no tant en aquells assumptes que, segons les enquestes d'opinió, interessen als ciutadans. La crisi econòmica, en canvi, és un tema d'interès social que també rep un tracte preferent per part dels sis diaris analitzats. Per contra, un dels temes que més preocupa els espanyols, la corrupció i els escàndols polítics, gairebé no tenen cabuda a la premsa.


Text complet: PDF (Castellano)

Anàlisi és una publicació electrònica editada per la Universitat Autònoma de Barcelona
ISSN 2340-5236

Creative Commons
Els textos publicats en aquesta revista estan subjectes –llevat que s'indiqui el contrari– a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons. Podeu copiar-los, distribuir-los, comunicar-los públicament i fer-ne obres derivades sempre que reconegueu els crèdits de les obres (autoria, nom de la revista, institució editora) de la manera especificada pels autors o per la revista. La llicència completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/deed.ca.