Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

La pèrdua de confiança de la premsa davant les crisis de corrupció política: el "cas bárcenas" al país i el món

Cristina Zurutuza-Muñoz, José Verón-Lassa

Resum


La investigació parteix de la idea de la comunicació com un element nuclear, capaç d'agreujar o de mitigar una crisi i que les crisis públiques quan no s'aconsegueixen tancar de manera adequada s'enquisten i presenten una successió de fases agudes. La crisi de comunicació viscuda pel Partit Popular després de la publicació de l'anomenat "cas Bárcenas", que afecta l'extresorer nacional d'aquesta formació política, és un exemple d'aquesta situació i constitueix l'objecte d'estudi d'aquest treball. Es tracta d'un cas amb cert recorregut en el temps però l'actualitat no ha minvat. De fet, en certa manera, representa un escenari comú a la majoria de forces polítiques espanyoles en els últims anys.

La investigació busca conèixer com va ser la resposta comunicativa del PP davant aquest escàndol durant dues de les seves fases agudes en 2013 i com va ser la cobertura de la premsa. Per a això, s'han analitzat mitjançant l'anàlisi de contingut les accions comunicatives del PP en els dos períodes (qualitatiu) i totes les notícies publicades a El País i El Mundo sobre el tema en aquests dies (quantitatiu). Els resultats mostren que els escàndols de corrupció política condueixen a la pèrdua de confiança de la premsa en els partits polítics i també posen de manifest l'enquistament d'una crisi en successives fases agudes quan no es tanca adequadament.

Text complet: PDF (Castellano)

Anàlisi és una publicació electrònica editada per la Universitat Autònoma de Barcelona
ISSN 2340-5236

Creative Commons
Els textos publicats en aquesta revista estan subjectes –llevat que s'indiqui el contrari– a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons. Podeu copiar-los, distribuir-los, comunicar-los públicament i fer-ne obres derivades sempre que reconegueu els crèdits de les obres (autoria, nom de la revista, institució editora) de la manera especificada pels autors o per la revista. La llicència completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/deed.ca.