Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

La comunicació institucional amb finalitats polítiques: el cas de les campanyes d'igualtat de gènere

Natalia Papí-Gálvez, Jesús Orbea Mira

Resum


La societat espanyola encara no és igualitària i, en matèria de coresponsabilitat, queda molt per fer. Les campanyes de sensibilització poden i han de contribuir a millorar la situació.
L'estudi descriu i avalua l'esforç publicitari de l'Administració pública en campanyes institucionals d'igualtat de gènere entre 1999 i 2007. Aquest període és rellevant en la promoció de la conciliació i coresponsabilitat per part dels dos partits que van governar durant aquests anys en legislatures diferents (PP i PSOE).
Es planteja una anàlisi diacrònica de l'esforç publicitari realitzat per l'Administració en aquestes campanyes. L'esforç s'observa mitjançant les inversions publicitàries, proporcionades per InfoAdex. Aquestes dades són comparades amb la corba de l'esforç de la categoria en què es troben aquestes campanyes (d'interès públic) i amb la inversió que s'havia d'haver realitzat per mantenir-lo, ambdues corbes calculades segons criteris de comunicació. Els resultats apunten que les campanyes d'igualtat de gènere se situen en posicions intermèdies en la inversió en comparació amb un altre tipus de campanyes institucionals. No obstant això, la corba de l'esforç de les campanyes d'igualtat de gènere és irregular i desvela intencions polítiques de les inversions que, a priori, es van dur a terme amb suposada pretensió informativa o de sensibilització social.

Text complet: PDF (Castellano)

Anàlisi és una publicació electrònica editada per la Universitat Autònoma de Barcelona
ISSN 2340-5236

Creative Commons
Els textos publicats en aquesta revista estan subjectes –llevat que s'indiqui el contrari– a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons. Podeu copiar-los, distribuir-los, comunicar-los públicament i fer-ne obres derivades sempre que reconegueu els crèdits de les obres (autoria, nom de la revista, institució editora) de la manera especificada pels autors o per la revista. La llicència completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/deed.ca.