Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

El factor relacional com a element estratègic en la comunicació publicitària

Rafael Marfil-Carmona, Elisa Hergueta Covacho, Cristina Villalonga Gómez

Resum


El disseny estratègic de la comunicació d'empreses i organitzacions requereix, inevitablement, implementar sistemes de diàleg i interactivitat real amb els seus públics. Aquest objectiu implica, d'una banda, la generació de relacions i, d'una altra, aprofitar els nous llenguatges, eines i plataformes que la disrupció tecnològica posa a la nostra disposició. En aquest escenari és possible aconseguir l'horitzontalitat i participació de l'audiència, conceptes intrínsecs a les xarxes socials i que la cultura digital fomenta.
En aquest article s'exposen, des d'una perspectiva assagística i interdisciplinària, les possibilitats que ofereixen les tecnologies de la informació, la relació i la comunicació per a l'acció comunicativa institucional d'organitzacions públiques o privades en la seva faceta publicitària. En aquest sentit, s'aporten com a exemple de les idees exposades els casos d'Hero, UNICEF i Starbucks.
El factor relacional és fonamental per a comprendre l'actual realitat mediàtica, ja que permet concebre l'entorn tecnològic des de la valoració de les potencialitats dialògiques i humanístiques. Tot això transforma el disseny d'estratègies i accions comunicatives, que ara se centren en les audiències, cosa que porta a les empreses i organitzacions a treballar en la capacitat d'escolta institucional, la gestió col·laborativa en creació de continguts, la transparència en la gestió i la importància de la implicació emocional i participativa dels prosumers. Aquests factors defineixen un nou escenari per aconseguir l'eficàcia publicitària.

Text complet: PDF (Castellano)

Anàlisi és una publicació electrònica editada per la Universitat Autònoma de Barcelona
ISSN 2340-5236

Creative Commons
Els textos publicats en aquesta revista estan subjectes –llevat que s'indiqui el contrari– a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons. Podeu copiar-los, distribuir-los, comunicar-los públicament i fer-ne obres derivades sempre que reconegueu els crèdits de les obres (autoria, nom de la revista, institució editora) de la manera especificada pels autors o per la revista. La llicència completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/deed.ca.