Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Concentració i pluralisme en el nou escenari audiovisual espanyol. Anàlisi de l'absorció de la cadena Cuatro per Telecinco

José Vicente García Santamaría, José Fernández-Beaumont Fernández

Resum


Aquest treball intenta analitzar la profunda reorganització que està tenint lloc en la televisió espanyola després dels acords de fusió que s'han produït entre diferents cadenes. L'abundància de canvis regulatoris, especialment durant els anys 2009 i 2010, ha propiciat acords entre diferents empreses del sector televisiu. La primera d'aquestes operacions ha estat l'absorció de Quatre per Telecinco, així com la presa de participació de la cadena de Mediaset i de Telefónica del 44% de Digital+, mentre que la segona, i llargament anunciada, correspon a l'absorció de La Sexta per Antena 3. L'objecte d'anàlisi d'aquest article correspon, no obstant això, a la primera d'aquestes operacions, ja que ja ha estat analitzada per les autoritats de la competència. En qualsevol cas, aquestes operacions corporatives han donat lloc a una gran concentració en el sector audiovisual, que pot afectar a la pluralitat dels mitjans audiovisuals espanyols i conduir fins i tot a una situació de “duopoli” televisiu.

Text complet: PDF (Castellano)

Anàlisi és una publicació electrònica editada per la Universitat Autònoma de Barcelona
ISSN 2340-5236

Creative Commons
Els textos publicats en aquesta revista estan subjectes –llevat que s'indiqui el contrari– a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons. Podeu copiar-los, distribuir-los, comunicar-los públicament i fer-ne obres derivades sempre que reconegueu els crèdits de les obres (autoria, nom de la revista, institució editora) de la manera especificada pels autors o per la revista. La llicència completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/deed.ca.