Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO)

Literatura sobre periodisme : consideracions per a una recerca sobre la imatge professional dels informadors (segles XVII-XVIII)

Javier Díaz Noci

Resum


La relació entre periodisme i literatura és un tema que es tracta des de fa anys, tot i que preferentment s’ha fet des del punt de vista, acadèmicament parlant, de l’anàlisi de l’obra dels escriptors que també van ser periodistes, que també van escriure als diaris, o la influència de les tècniques literàries en la redacció periodística. Són menys, en canvi, els estudis que s’enfoquen des del punt de vista de la literatura sobre periodisme i periodistes. En aquest article tractarem, precisament, d’aquesta perspectiva. Sobretot, tindrem en compte la primera literatura sobre periodistes i informadors, la dels segles XVII i XVIII. Esmentarem també algunes obres clau del segle XIX. Alhora, es tracta de fer una llista de les obres que cal tenir en compte, una primera classificació d’aquestes, i de proposar alguns primers passos vers la formació d’una biblioteca crítica de la literatura sobre periodisme.

Text complet: PDF

Anàlisi és una publicació electrònica editada per la Universitat Autònoma de Barcelona
ISSN 2340-5236

Creative Commons
Els textos publicats en aquesta revista estan subjectes –llevat que s'indiqui el contrari– a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons. Podeu copiar-los, distribuir-los, comunicar-los públicament i fer-ne obres derivades sempre que reconegueu els crèdits de les obres (autoria, nom de la revista, institució editora) de la manera especificada pels autors o per la revista. La llicència completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/deed.ca.